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How to make breakfast Dishes in English and Hindi Recipe?

How to make breakfast in home Easily?

1) Dili:
इडली

घटक:

1) 1 कप उबले हुए चावल, भिगोए हुए 1/4 कप कच्चे चावल, भिगोए हुए ½ कप छिलके रहित विभाजित काले चने, भीगे हुए

½ छोटा चम्मच मेथी दाना। काले चने भिगोए हुए

नमक स्वाद अनुसार

तरीका

काले चने और मेथी दानों को छानकर आधा कप पानी के साथ पीसकर मुलायम और स्पंजी घोल बना लें। एक गहरे बाउल में डालें।

दोनों चावलों को छान लें और एक कप पानी के साथ थोड़ा दरदरा पीस लें। इसे उसी बाउल में निकाल लें। नमक डालें और दोनों बैटर को हाथ से अच्छी तरह मिला लें। प्याले को ढककर रात भर गरम जगह पर फरमेंट होने के लिए रख दीजिए.

एक स्टीमर में दो कप पानी गरम करें। बैटर को हल्का सा हिलाएं और हल्के तेल लगी इडली ट्रे में डालें, ध्यान रहे कि गड्ढों को ऊपर तक न भरें। इडली ट्रे को इडली स्टैंड पर फिट करें और स्टीमर में रखें। दस मिनट के लिए ढककर भाप दें।

एक इडली को टूथपिक से छेद कर देखें कि यह पक गई है या नहीं। टूथपिक साफ बाहर आना चाहिए। इडली स्टैंड को स्टीमर से बाहर निकालें और थोड़ा ठंडा होने के लिए अलग रख दें। इडली को चम्मच से बाहर निकालें और उन्हें नम मलमल से ढक कर रखें जब तक कि परोसने का समय न हो जाए।

नारियल की चटनी (पेज 153) या सांभर (पेज 28) के साथ परोसें।

1) IDLI

INGREDIENTS

1 cup parboiled rice, soaked 1/4 cup raw rice, soaked ½ cup skinless split black gram, soaked

½ teaspoon fenugreek seeds. soaked with black gram

Salt to taste

METHOD

Drain and grind the black gram and fenugreek seeds with half cup of water to a smooth and spongy batter. Transfer into a deep bowl.

Drain both the rice and grind with one cup of water to a slightly coarse batter. Transfer this into the same bowl. Add the salt and mix both the batters thoroughly with hand. Cover and keep the bowl in a warm place overnight to ferment.

Heat two cups of water in a steamer. Lightly stir the batter and pour into lightly oiled idli trays, taking care not to fill up the dents up to the brim. Fit the idli trays onto the idli stand and keep it in the steamer. Cover and steam for ten minutes.

Pierce an idli with a toothpick to check if it is done. The toothpick should come out clean. Take the idli stand out of the steamer and set aside to cool slightly. Spoon the idlis out and keep them covered with a damp muslin till it is time to serve.


2) SAMBHAR

घटक:

½ कप अरहर के दाने, भीगे हुए

3/4 चम्मच हल्दी पाउडर

2 सहजन, 2½ इंच के टुकड़ों में कटे हुए 2 बड़े चम्मच इमली का गूदा

2 बड़े चम्मच सांभर पाउडर 

½ छोटा चम्मच हींग

नमक स्वाद अनुसार

2 बड़े चम्मच तेल

1/2 छोटा चम्मच सरसों के दाने

1/4 छोटा चम्मच मेथी दाना

10 करी पत्ते

2 सूखी लाल मिर्च, 2 टुकड़ों में तोड़ी हुई

1/4 कप कटा हुआ ताजा धनिया

तरीका

अरहर को छान कर प्रेशर कुकर में डालें। दो कप ताजा पानी, आधा चम्मच हल्दी पाउडर डालें और दबाव में तीन बार (तीन सीटी) या नरम होने तक पकाएं।

- पकी हुई अरहर को अच्छे से मैश कर लें.

2) sambhar

INGREDIENTS

½ cup split pigeon peas, soaked

3/4 teaspoon turmeric powder

2 drumsticks, cut into 2½-inch pieces 2 tablespoons Tamarind Pulp (page 154)

2 tablespoons Sambhar Powder (page 154)

½ teaspoon asafoetida

Salt to taste

2 tablespoons oil

1/2 teaspoon mustard seeds

1/4 teaspoon fenugreek seeds

10 curry leaves

2 dried red chillies, broken into 2 pieces

1/4 cup chopped fresh coriander

METHOD

Drain the pigeon pea and place into a pressure cooker. Add two cups of fresh water, half teaspoon turmeric powder and cook under pressure till the pressure is released three times (three whistles) or till soft.

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